Hoeveel keer heb jij al goede voornemens gemaakt aan het begin van een nieuw jaar? Net zoals bij velen onder jullie staan er op 1 januari - neem maar 2 januari - heel wat op mijn lijstje: meer sporten, tijd maken voor mezelf, dat boek dat al een jaar op het nachtkastje ligt eindelijk lezen … Het is zo goed als een traditie om in januari te starten met allerlei intenties die anders toch weer gemakkelijk naar de achtergrond verdwijnen. En welke van die voornemens realiseer ik uiteindelijk?
Je verwacht nu waarschijnlijk dat ik antwoord: geen enkele. Dan moet ik jullie helaas teleurstellen. Sommige items belanden het volgende jaar ongetwijfeld opnieuw op dat dit-keer-lukt-het-me-wel-lijstje, andere plannen kan ik effectief in feiten omzetten. En ook bij jou zijn er zo’n successen geweest en langs de andere kant lukten enkele plannen helemaal niet. Als je er even bij stilstaat merk je vanzelf hoe het komt dat je wél gezonder kan eten. Oude gewoontes kan je doorbreken! Stel op voorhand een helder gestructureerd schema op met haalbare doelen. In kleine stappen werk je langzaamaan aan een nieuwe manier van werken of leven zodat jouw doelstellingen binnen bereik liggen. En iemand die achter jou staat en motiveert om je ambities te behalen is dan heel mooi meegenomen.
Zo loopt het ook bij het goede voornemen van jouw kind om meer te studeren, grondiger te studeren, effectiever te studeren … Een goede studiemethode kan je wel degelijk aanleren, maar daar is efficiënte input voor nodig. Je begint met correct te bepalen wat de noden rond het leren precies zijn en vergeet zeker niet je kind in het hele proces te betrekken. Jij bent immers de coach en dat houdt ook in dat je luistert naar hem of haar. Wanneer die behoeftes gestructureerd in kaart zijn gebracht, kan je pas beslissen welk aspect je wil gaan aanpakken. Heeft je kind het moeilijk om een planning op te stellen? Kan die puber totaal niet inschatten hoeveel tijd hij/zij aan een opdracht moet besteden? Of hoe moet je kind die grote berg leerstof nu aanpakken? Volgende stap in het proces is nu samen met je kind bepalen hoe je dit kan realiseren. Doe dit met kleine acties zodat er ook succeservaringen geboekt kunnen worden. Met een doelenformulier of stappenplan visualiseer je meteen de bedoelingen en kan je aan de slag gaan. Je bent klaar om je checklist af te vinken!
Weet je zelf niet hoe eraan te beginnen? Laat het goede voornemen niet liggen, maar ga op zoek naar hulp. Vanuit de school heb je misschien al heel wat informatie meegekregen om je op weg te helpen. Of is het dan nu de moment om studiebegeleiding via een studiecoach op te starten?
Commentaires