Thuis, aan de eettafel of op de slaapkamer of misschien wel op kot, lessen online volgen: het is niet meer weg te denken in deze tijd. Met kinderen in huis ben je er niet aan ontsnapt de voorbije maanden en heb je ondertussen er je buik van vol. Waarschijnlijk heb je je eigen weg hierin al gevonden, maar ik wil je graag toch nog wat tips meegeven. Het onderwijs van de toekomst zal leren op afstand onder de vorm van hybride leren of blended learning misschien wel blijvend invoeren, maar dat is een andere discussie. Hier alvast 5 tips om van thuis uit leren wat makkelijker te maken.
Maak per dag een duidelijke planning op en doe dit liefst de avond voordien samen met je tiener. Houd hierbij rekening met eventuele online lessen die live moeten gevolgd worden. Ook de deadlines van taken en projecten neem je mee zodat die taak zeker op tijd wordt ingediend. Vraag meteen ook aan je zoon/dochter hoe hij/zij de opdrachten zal aanpakken. Wanneer ze weten op welke manier ze dit moeten doen, kunnen ze ook efficiënt aan de slag gaan. Door preventief te werk te gaan is de kans kleiner dat er veel tijd verspild wordt of een heleboel excuses naar boven komen zoals ‘Ik wist niet hoe ik dit moest doen!’. Op de website van Crescat Studiebegeleiding kan je handige planners downloaden.
Welke afspraken heeft de school precies vastgelegd? Het is goed om deze in je achterhoofd te houden en daar je planning rond op te bouwen. Moet je kind enkel een taak maken? Wordt de leerstof via livestream uitgelegd of via een filmpje? Is het nodig de leerstof ook echt in te studeren en te verwerken? Laat je puber ook feedback vragen van de leerkracht zodat hij/zij weet of er eventueel iets moet bijgestuurd worden. Dat kan je beter vroeg dan laat weten.
Hoe ziet de werkplek van je kind er uit? Zit hij/zij mee aan de eettafel of werkt hij/zij aan een bureau op de slaapkamer? Dat het belangrijk is om de plek ordelijk te houden moet ik je al niet meer vertellen, maar laat je tiener ook mee bepalen hoe deze plaats iets aangenamer kan zijn om te leren. Een klein plantje of een kleurrijke pennenhouder vrolijken de boel dikwijls al wat op. Het is een manier om inspraak aan je puber te geven in het proces zodat ze voelen dat de situatie jou niet koud laat. Denk ook eens aan een variatie in werkvormen: je kind mag/kan soms online samenwerken voor bepaalde opdrachten met vrienden uit de klas. Dat maakt die ene taak weer iets lichter.
Jij zorgt als ouder nu meer dan ooit voor verbinding. Praat met elkaar, vraag hoe het gaat. Sommige dagen zal het beter gaan dan andere, ook voor jou geldt dat. Gun elkaar een moment van ‘Help, dit gaat zo niet!’. Soms is het dan nodig om prioriteiten te stellen: “Wat moet er vandaag zeker af? Welke taak kan uitgesteld worden en op een rustiger moment bijgewerkt worden?” Je kind zal ook vaak een hulplijn nodig hebben: maak daar duidelijke afspraken over zodat je zoon/dochter niet om de 5 minuten naast je staat met een vraag. Eerst proberen zelf een oefening op te lossen, eventueel vragen stellen aan vrienden of een leerkracht kan ook. Als dat niet lukt, leg dan enkele momenten vast wanneer je vragen kan beantwoorden. Je tiener heeft ongetwijfeld nog wel een andere oefening om in te vullen.
Pauze: voor iedereen is het broodnodig, plan deze ook in je dag in. Aangezien je thuis al wat geïsoleerd bent, kan je deze pauzes best samen houden. Zo kunnen jullie met elkaar praten en komen jullie allebei even los van school of werk. Liefst een pauze zonder scherm, daar zit je puber al genoeg achter. Ideaal is het als je dan wat beweging kan inlassen zoals een korte wandeling of een fietstocht. Of misschien trek je wel graag mee naar het skatepark? Nooit te oud om iets nieuws te proberen!
Comments